Loopfaalangst

Nadat ik afgelopen maand een paar keer de 10 kilometer liep, ging het plots niet meer. Het liep niet, ik was snel buiten adem, en ik had telkens het gevoel dat ik het gewoon niet meer kon, dat lopen. Dus bon ja… paniek! Want hoe ga ik op deze manier in hemelsnaam ooit nog eens die 21 kilometer kunnen lopen?

Afgelopen dinsdag was het weer van datte. 3 kilometer, en bam… adem op! Of dat gevoel kreeg ik toch. Daarna werd het stukken lopen, en wandelen… en longen die alsmaar meer het gevoel hadden dat het gewoon niet meer ging. Aaaargh! Frustratie ten top! En het was nu begot ook niet dat we aan een geweldig rap tempo liepen. Niks van dat alles.

Liep ik toch te snel? Was de afstand toch nog te ver? Echt… geen idee. Ergens heb ik ook wel een klein vermoeden dat ik met een soort van loopfaalangst kamp. Het idee dat ik het niet ga halen, die 21 kilometer. Terwijl ik de afstand eigenlijk al wel meermaals liep. En ik heb nog altijd meer dan 3 maanden tijd (17 weken om juist te zijn) om ernaar toe te werken. Dat zou dan toch moeten lukken?

Ik zat ook al enige tijd te kijken op de Garmin Coach. Zou ik, zou ik niet? Gisteren besliste ik dan dat het misschien toch wel wat meer houvast gaat bieden, om weer met een schema te lopen. Dus ja, ik zou. En ik activeerde de Garmin Coach. Met als doel finishen op 27 maart. Niet tegen een bepaalde tijd, want die stress wil ik mezelf besparen, maar gewoon… uitlopen.

Vandaag moest ik dus een “Benchmark run” doen. 2 minuten opwarmen, 5 minuten doorlopen, 2 minuten cooling down. 9 minuten lopen, dat zou mij vast wel lukken zonder stappen. En ja hoor, dat lukte eigenlijk vrij vlot. Ook aan een hoger tempo dan ik tegenwoordig loop. Dat kan ik dus nog. Ik besloot dat 9 minuten te weinig was om al terug naar huis te gaan, en plakte er nog een klein rondje aan vast.

En hups… dat ging even goed, en dan kwam daar weer die twijfel. Want kreeg ik nu geen zere benen? Ik moet nu wel eerlijk toegeven dat ik een beetje een pijntje aan mijn linkerknie heb. De oorzaak? Vorige week ben ik met mijn fiets geschoven op het ijs en gevallen. Ik vermoed dus dat die pijnlijke knie daar nog een gevolg van is, gezien ook de blauwe enkel aan datzelfde been.
Maar zere benen dus. Zou ik niet beter een stukje stappen? En zie… dat dus, daar moet ik vanaf! Van dat mentale “zou ik niet een stukje stappen”-gedoe. Van dat mentale “ik kan toch niet meer”-ding. En van dat hyperventileren, dat dus ook. Want paniek jaagt dus die hartslag alleen maar de hoogte in.

Na wat gedoe in mijn hoofd (je wilt niet weten welke conversaties zich daar soms afspelen *dubbelzucht*) besloot ik toch om de eerstvolgende straat helemaal uit te lopen. En hey… liep dat plots niet beter? Waren mijn adem en mijn looppas nu plots niet helemaal in cadans? En goh… mijn hartslag ging ook weer wat omlaag. Ohw, ik kan het dan toch nog! De straat uit, en nog een klein lusje extra, gewoon, omdat het nu leuk liep. En ja hoor, ook dat ging nog. Adem mooi in cadans, looppas ook.

Maar dat mentale gedeelte, daar ga ik dus toch nog even aan moeten werken. Want ik had in mijn hoofd gestoken dat ik tot een afgeronde kilometer zou lopen, en toen was die kilometer daar, en ja hoor… plots was ik helemaal buiten adem en was ik blij dat mijn horloge ‘tuut’ zei. Wat onzin is natuurlijk, op die afstand. Want ik weet: had ik die grens daar mentaal niet gezet, dan had ik gewoon nog doorgelopen.

Dus bon ja… het zit vooral in mijn hoofd. Stap 1, erken en herken het probleem.
Maar het goede nieuws is: het schema is gestart. Dat is dan stap 2. Lopen volgens schema. Het volgende loopje staan er intervalletjes op het programma (kan ik 😉 ), en het loopje daarna mag ik blokjes lopen. En ik ben écht zinnens om al die blokjes heel flink allemaal uit te lopen. Want het wordt hoog tijd dat ik het weer in mijn hoofd steek, dat ik dat écht wel kan, die afstand, dat lopen! En dat wordt dus stap 3: just do it!

Advertentie

7 gedachten over “Loopfaalangst

 1. Venus in furs

  Hoi Sandra,
  Jouw schrijfsels zijn altijd zo herkenbaar voor mij! Misschien staan de sterren slecht (grapje) want dat stemmetje “en als ik nu eens gewoon wandel” steekt bij mij ook regelmatig de kop op als ik aan het lopen ben. Ik loop ongeveer dezelfde afstanden als jij. Ik vind het moeilijk om te “luisteren naar je lichaam” en toch te trainen, dat wil dan toch zeggen eventjes je grens verleggen door toch een paar keren snel(let) of 1 km verder te lopen, ook al doet dat geen deugd. Van intervaltraining krijg ik op voorhand al stress. Ik kan mijn reeks ook zelden afmaken, waarschijnlijk omdat ik de eerste paar veel te snel doe. Wil je eens iets schrijven over hoe jij intervaltraining ervaart?

  Geliked door 1 persoon

  1. Sandra Berichtauteur

   Op zich vind ik intervaltrainingen geen probleem, omdat dat duidelijk afgelijnd is: zoveel keer zoveel minuten. Eerst tel ik op tot de helft, en dan tel ik af, en ben ik er bijna. 🙂
   Je zal evenwel even moeten wachten op hoe ik een intervaltraining ervaar, want omdat mijn knie nog altijd wat pijn doet, heb ik besloten om toch maar verstandig niet te lopen tot de pijn helemaal weg is.

   Like

   1. venus in furs

    Heel verstandig!
    Hopelijk gaat de kniepijn snel weg. (Bij mij waren versleten schoenen al eens een keer de oorzaak – maar dat herken je als ervaren loper waarschijnlijk wel)

    Like

   2. Sandra Berichtauteur

    Ja, die schoenen… het kan hoor. Omdat ik het afgelopen jaar veel minder gelopen heb dan andere jaren, heb ik niet bijgehouden hoeveel ik al met deze schoenen gelopen heb. Ik heb gelukkig nog 2 paar andere staan, maar nu eerst toch maar zorgen dat de knie volledig zonder pijn is voor ik terug start. Vandaag dus nog niet. (het is al wel beter, maar nog niet helemaal weg) .

    Like

 2. Flavie

  Frustrerend als het niet gaat zoals je het zelf wilt, ik heb ook een tijdje gesukkeld en op een gegeven moment gewoon naar mijn lichaam gelopen en nu gaat het super!
  Interval loop ik ook niet zo graag, ik vind dat zo moeilijk! Maar af en toe moet het eens he…succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s