Dag noenkeltje

Vorige week overleed mijn ‘noenkeltje’. “Noenkeltje”, dat is de broer van mijn vader, en eigenlijk de enige échte oom die ik gekend heb. Er zijn nog wat vage herinneringen aan mijn andere oom, de broer van mijn moeder, maar hij overleed toen ik ongeveer 8 jaar was in een fabrieksongeval.

Dus ja, 1 échte oom nog. De oom die ervoor zorgde dat de kerstman cadeautjes bracht. Tenminste, toen wisten wij dat niet, dat hij het was die die zak met cadeautjes voor de deur zette op kerstavond. En ook de oom die ervoor zorgde dat er paaseitjes in de tuin bij onze grootmoeder lagen. Dat hij vlak daarvoor altijd even ‘naar het toilet’ moest, wisten wij veel?

Mijn ‘noenkeltje’, dat is ook de man die doodsangsten heeft uitgestaan toen hij mij leerde auto rijden. Ik had dan ook nog nooit met een auto gereden, laat staan dat ik wist wanneer ik welke pedaal moest indrukken of hoe ik moest schakelen. Wonderlijk genoeg is het hem toch gelukt om het mij allemaal te leren. Al moest ik daar dan wel op zondagochtend vroeg voor mijn bed uit. Want om 9u startte de les, en ik kon maar beter zien dat ik – op zaterdag uitgaan of niet – present was. Eerst moest ik de maneuvers oefenen. Achteruit inparkeren, op een rechte lijn achteruit rijden… het moest allemaal perfect zijn of ik mocht geen toereke gaan rijden. Het lukte altijd. Want ergens op de rit kreeg hij toch altijd dorst, moest ik parkeren en gingen wij samen een koffie drinken.

Hij probeerde datzelfde met mijn broer een paar jaar later, maar die reed altijd door toen hij de melding “ik heb dorst” kreeg. Hoogst waarschijnlijk dacht hij aan zijn portemonnee, terwijl ik eigenlijk nooit die koffietjes zelf heb moeten betalen. 🙂

Toen ik trouwde, was hij ook de man die een lijnbus charterde (hij was ook buschauffeur) om al onze gasten veilig op bestemming te krijgen. En onze cadeautjes netjes bij ons thuis. 🙂
En ook bij de verbouwingen aan ons eerste huisje tekende hij present, om samen met mijn papa én onze buurman ervoor te zorgen dat onze oprit piekfijn in orde kwam.

Het afgelopen jaar zag ik hem, door de alom gekende omstandigheden, niet. En toen bleek hij plots ongeneeslijk ziek, en ging het snel. Erg snel.

Ik ging er eigenlijk nogal vrij licht over. ’s Ochtends naar het werk gefietst, paar uurtjes werken, dan terug naar huis, snel een douche, mijn mama ophalen, en naar de uitvaart. En dan blijkt dat je er toch een serieuze slag van krijgt, van alweer afscheid moeten nemen. Mijn sporthorloge, dat ik sinds december heb, meet ook stress. En het is de eerste keer in die zeven maanden dat het zoveel stress gemeten heeft. Verdriet, het doet iets met een mens.

Mijn batterij was die avond dan ook letterlijk helemaal leeg. Inderdaad, de functie “body battery”, die tot 100 gaat, stond nog op 7. Historisch laag, ook nog nooit gezien in die 7 maanden dat ik het horloge nu draag. Het mag dan ook eens gaan stoppen, met dat afscheid moeten nemen.

Ik sluit graag af met ‘iets’ van Dana Winner. Want, noenkeltje, ooit kreeg ik van jou een CD van Dana cadeau. Omdat jij haar graag hoorde zingen. Daarom: voor jou, Dana.

5 gedachten over “Dag noenkeltje

 1. djaktief

  Gecondoleerd, een groot verlies. Vaak komt met de ene uitvaart nog veel van de andere boven. Zo lang is je vader nog niet heengegaan. Mooi eerbetoon. Zorg goed voor jezelf.

  Like

 2. Anja

  Laad je batterijen maar eens goed terug op. Keihard zingen en meebrullen helpt dan bij mij. De buren zijn dat dus al gewend.
  En kunnen we het erover eens zijn dat het nu maar eens gedaan moet zijn met al die uitvaarten.
  Hey Google, laat de mensen leven, we zien ze zo graag! (Zelfs Dana Winner ja!)

  Like

 3. Rina

  Veel sterkte, ik had er al van gehoord van u mama, denk nu enkel maar alleen aan de mooie herrineringen…. groetjes Rina en Stijn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s