Eindejaar 2016

Lap! Voordat je het weet is het weer van datte: Nieuwjaar! Hoera! Serpentines! Vuurwerk! Eten! Champieter! Nieuwjaarsbrieven! Toestanden!
Maar een nieuw jaar, dat wil ook weer zeggen: even een terugblik op wat was. Een soort van nieuwjaarsbrief, maar toch anders. Haja, anders geraak ik zelf een beetje het overzicht kwijt. Niet dat ik dat nu zo heb, overzicht, maar een goed gedacht is al heel veel waard.

Bon, ik ben eerst eens even door mijn afgelopen jaar gescrold. En al scrollende kwam ik een paar wensen tegen, dingen die ik graag zou gekund hebben. En ik ben best wel geschrokken van de dingen die ik op mijn wishlist staan had. Een klein overzichtje:

doelstellingen-2016

 • 10 kilometer lopen op 1u15. Dat wou ik zo graag! Het leek mij ook onhaalbaar, en toch… ik deed het! Op een mooie zaterdag, totaal onverwacht, liep ik 1u14 op de 10 kilometer!
 • Mijn kilometers onder de 8 minuten lopen. Dat leek mij zoiets fantastisch. Awel… ineens besefte ik dat ik dat gewoon kan. Het gaat nog niet altijd helemaal vanzelf, maar dat komt wel. En ja… net zoals met alles, het is nooit genoeg: zou ik onder de 7 minuten per kilometer ook kunnen?
 • 1.000 kilometer lopen. Ik had dat, optimistisch want vorig jaar haalde ik niet eens de 750 kilometer, als jaardoel gezet. Ik had natuurlijk wel eerst een beetje zitten tellen. 1.000 kilometer, dat kwam ongeveer op 20 kilometer per week neer. Als ik 3 keer per week 7 kilometer deed, dan was het in de pocket. En ja, dat ging vlotjes. Heel vlotjes. Zo vlotjes, dat ik tot ergens in september goed voorlag op schema. Ik ging dat jaardoel keihard halen! Ware het niet dat mijn scheenbenen toch op een moment keihard riepen van “heeeeeee, wij zijn er ook nog, hou ook met ons wat rekening”. Waarna het lopen voor een paar weken weer op een lager pitje ging. Maar uiteindelijk haalde ik het, net niet op de valreep. Want afgelopen dinsdag liep ik mijn 1.000ste kilometer van dit jaar. Ik besef het nog niet zo goed. Ik! Ik heb gewoon dit jaar méér dan 1.000 kilometer gelopen. Jaja, meer. Want ik zit al met 1 (één ja!) kilometer over mijn jaardoel, en dan komen donderdag en zaterdag als zijnde loopdagen er nog aan.
 • 1.500 kilometer fietsten. Easy peasy. Ik had mijn jaardoel in oktober al binnen. En dus stelde ik mijn doel optimistisch met 500 kilometer bij. Kwestie van mezelf gemotiveerd te houden. Maar toen moest de herfst nog goed beginnen. Regen, nattigheid, afvallende bladeren… bon, het fietsen werd dus wat minder. En toen moest ik plots, half december, nog ongeveer 135 kilometer fietsen. Het leek mij onoverkomelijk… en toen bracht een vriend redding. We gingen samen een toereke fietsen. Inderdaad ja, dat stukje fietsen waarvan ik dacht er met een kilometer of 40 vanaf te komen. Ik heb nog altijd geen idee waar ik die 40 kilometer gehaald heb, maar feit is dat door die 76 mooie kilometers plots mijn jaardoel wat meer overzienbaar werd. Een rondje met me, myself & I later, en een rondje met de Fietsmadammen daar bovenop maakten dat ook mijn fietsjaardoel afgelopen maandag binnen was. Ik fietste dit jaar dus ietsiepietsie meer dan 2.000 kilometer.
 • Afvallen. Dat is niet gelukt. Mijn gewicht schommelt nog altijd rond hetzelfde cijfer. Alleen… net deze week vroegen 2 mensen mij hoeveel ik nu weer afgevallen was? Huh? Niets dus! Beetje bizar, maar als 2 mensen het in dezelfde week onafhankelijk van elkaar vragen, dan is er vast wél iets van! Uiteraard! Dus ik ben gewoon een beetje smaller geworden, een klein beetje. Voila!

Pure winst dus, alles! Daarbovenop deed ik ook nog eens mijn eerste trail, eentje van 16 kilometer in Altenahr bij 36°. En ondanks dat dat voor mij superzwaar was, heb ik er ook intens van genoten. Genoten van het feit dat ik meedeed, genoten van de mooie vergezichten, genoten van het het feit ik zulke dingen dus echt kan. Niet in een toptempo (Sandra, zwijg nu eens over dat tempo!), maar ik deed het wel. En ja, ok… ik weet dat ik het altijd minimaliseer (jaja), maar bij deze: ja, ik heb de trail uitgelopen, en mijn eerste 10 mijl zijn dus ook binnen! Zo goed? 😉 Daarbovenop kwam ik op de meest magische plaats ooit, en ik besefte daar dat ik verliefd was. Wat meer kan een mens nog wensen? Oja, ik weet het: ik wil terug!

dsc00650

Over tempo gesproken trouwens. Misschien zou het inderdaad leuk zijn als ik iets sneller zou kunnen lopen. Langs de andere kant: ik loop. En ik vind het lopen leuk. Wat doet de tijd er dan toe? Toch? Ik weet heel goed dat ik nooit de snelste loper zal worden. Genieten, en blijven lopen, blessurevrij, dat is op zich al een topdoel. En daar ga ik dus voor.

Maar ja, die doelen, die moeten er toch wel zijn. Dus ik heb er al wel weer wat voor het komende jaar. Een nieuw jaar, een nieuw lijstje:

 • Begin augustus ga ik een trail van 26 kilometer lopen in het Harz-gebergte. Ik ben al eens in de streek geweest, en het is er supermooi. Genieten wordt dus het hoofddoel. En ja, uiteraard heb ik mij al een keer aan een rekenrondje gewaagd. Ik heb een soort van tijdsdoel in mijn hoofd, een haalbaar doel, normaal gezien. Maar eerst ga ik trainen en zien of dat doel haalbaar is. En anders ga ik wandelen! 😉 Dus ja… ik ga een halve marathon doen. Ik! Moi! En ik heb begot nog niet eens die 10 mijl goed in de benen!
 • Mijn jaarloopdoel: ik zei het vorige week nog tegen iemand: ik denk dat ik qua lopen een beetje op mijn limiet zit. Maar is dat wel zo? Moet ik gewoon accepteren dat ik 1.000 kilometer op een jaar kan lopen, en niets meer dan dat? Mijn opstandige zelf roept eigenlijk keihard van niet. Ik heb dus alweer even gerekend. En ik denk dat 1.300 kilometer haalbaar zou moeten zijn. Dat is ongeveer 5 kilometer per week meer dan ik dit jaar deed. Dat.zou.haalbaar.moeten.zijn. Zou moeten zijn. Inderdaad.
 • Mijn jaarfietsdoel: goh… ik weet het niet zo goed. Ik ben dit jaar nogal ‘laat’ met dat fietsen begonnen. April ofzo denk ik. Plus, ik fietste maar af en toe naar het werk. Momenteel fiets ik meer naar het werk dan dat ik met de wagen ga, maar de afstand is wel iets korter geworden dan vroeger. Neemt niet weg dat het woon-werkfietsverkeer gestegen is. En ik hoop van het komende jaar toch ook wat meer langere ritten te doen dan ik dit jaar deed. Eigenlijk vermoed ik dat 5.000 kilometer haalbaar zou moeten zijn. Al klinkt dat wel heel veel. Maar doelen zijn er om naartoe te werken, toch? 5.000 it is. Iew! I must be out of my head!
 • En goh ja… dat minder dan 7min/kilometer lopen over een afstand van 5 kilometer om te starten, dat lijkt mij ook wel een mooi doel. En de 10 kilometer lopen op 1u10, dat ook. En ik wil ook nog wat sneller leren fietsen. 25km/u lukte al, waarom dan geen 26? Of 27?
 • Zijn er dan nog andere doelen? Uiteraard. Gelukkig en gezond zijn, dat is en blijft het hoofddoel. Maar alles staat in relatie tot alles. Dus als het ene goed gaat, dan volgt het andere ook, en dat maakt dan de hoofdsom, dat ‘gelukkig zijn’.

En uiteraard heb ik nog wel wat andere wensen en verlangens. Niet dat het grote wensen zijn, het zijn stuk voor stuk kleine dingen. Ik ben dan ook maar een klein meiske. 😉

Dus ja, laat dat 2017 dus maar komen! Ik ben er klaar voor! Allez ja… bijna. Zaterdag loop ik op de allerlaatste dag van het jaar toch nog een paar kilometertjes. Om het jaar mooi af te sluiten.

In ieder geval: aan eenieder die dit leest wens ik een 2017 zoals 2016 voor mij was: mooi, warm, sportief, gevuld met heel veel gelach, gevuld met heel veel muziek, en gevuld met heel veel liefde en vriendschap! Tsjing tsjing!

Advertenties

4 gedachten over “Eindejaar 2016

 1. Patrick Vansteenkiste

  Wow, een fantastisch sportief jaar heb jij gehad. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die op het eind van het jaar kunnen zeggen dat ze al hun voornemens hebben waargemaakt. Heel mooie prestatie.
  En wat dat tempo betreft … dat komt vanzelf wel. Ik zou me daar niet blind op staren … het is door dat soort ‘staren’ dat blessures een kans krijgen 😉
  Ik wens jouw en je familie heel veel geluk en een heel goede gezondheid toe voor 2017 en mogen je sportieve voornemens allemaal met veel plezier en een grote lach verwezenlijkt worden.

  Like

  1. Sandra Berichtauteur

   Dankjewel Patrick. Ik heb én een goede coach én een goede motivator, dat wilt al weleens helpen. 🙂
   Neen, ik ben er klaar mee, met dat tempo. Ik heb beseft dat ik blij mag zijn dat ik kan en mag lopen, en dat ik daar meer van ga genieten.
   Ook voor jou en je familie een heel fijn 2017 gewenst! En we zien elkaar misschien weleens ergens in de achterste regionen van een of andere jogging! 🙂

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s